«Αστικές Συγκοινωνίες Καβάλας» – Εφαρμογή Android για στάσεις λεωφορείων

Ένα πάντα επίκαιρο θέμα που αφορά όλες τις μεγάλες πόλεις – όπως η πόλη της Καβάλας – είναι η βελτίωση της ποιότητας των αστικών συγκοινωνιών.

Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Καβάλας διέθετε «έξυπνες στάσεις», δηλαδή στάσεις στις οποίες οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται για τις αφίξεις των αστικών σε πραγματικό χρόνο. Οι έξυπνες στάσεις είναι τοποθετημένες σε κομβικά σημεία της πόλης, ωστόσο δε ήταν εφικτό να καλύψουν όλες τις στάσεις της πόλης. Κατανοώντας αυτή την ανάγκη δύο νεαροί φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Γιώργος Κανέλλης και ο Γιώργος Μπίρκα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία εφαρμογή για φορητές συσκευές Android (κινητά τηλέφωνα, tablets κλπ) μέσω της οποίας ο πολίτης – σε οποιαδήποτε στάση της πόλης και αν βρίσκεται – μπορεί να ενημερωθεί για τις γραμμές τις οποίες καταφθάνουν προς αυτήν και όχι μόνο.

« Όπως περιγράφουν οι δύο φοιτητές, όλα ξεκίνησαν μία ημέρα που συζητούσαν τι έλειπε από την πόλη αυτή. Ο Γιώργος Μπίρκα ανέφερε την ιδέα αυτή στον Γιώργο Κανέλλη και έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την υλοποίησή της. Αφού επικοινώνησαν με τον αρμόδιο οργανισμό και έλαβαν την απαραίτητη άδεια, ξεκίνησε ο σχεδιασμός της εφαρμογής και η ανασυγκρότηση όλων των δεδομένων που αφορούσαν τις στάσεις και τις γραμμές του οργανισμού. Μετά από δύο μήνες, οι δύο φοιτητές κατάφεραν να τελειοποιήσουν την εφαρμογή και να την εκδώσουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα Google Play, όπου
είναι διαθέσιμη στους πολίτες εντελώς δωρεάν.
»

Κάποια αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της εφαρμογής που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των πολιτών και πρέπει να τονίσουμε είναι τα εξής:
• Διαδρομές για κάθε γραμμή αστικού λεωφορείου.
• Πλήρως αντιστοιχισμένες διαδρομές για εύκολη πλοήγηση από τους χρήστες.
• Πλήρες χρονοδιάγραμμα για προγραμματισμένες εκκινήσεις κάθε γραμμής.
• Άνετο πάνελ αναζήτησης, για να βρείτε τη βέλτιστη στάση, και προσαρμόσιμη ώστε να βρείτε όλες τις στάσεις κοντά στην τοποθεσία σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά θα βρείτε στην εφαρμογή.

Τέλος, να αναφέρουμε πως την ανάλυση της εφαρμογής ανέλαβε ο Γιώργος Μπίρκα, ενώ την σχεδίαση/υλοποίηση ο Γιώργος Κανέλλης.

Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή ακολουθώντας τον
σύνδεσμο http://bit.ly/gk-utok είτε πληκτρολογώντας «Αστικές Συγκοινωνίες Καβάλας» στο Google Play Store.

p1 p2 p3 p4 p5